Skip to main content

Korsbåndsskade (forreste korsbånd)

En skade på det forreste korsbånd kan bestå af forstrækning, delvis overrivning eller komplet overrivning af det ledbånd, vi kalder for “Anterior Cruciate Ligament” (ACL). Korsbåndenes funktion er at forhindre fremad- eller bagudglidning af skinnebenet i forhold til lårbenet. Det forreste korsbånd stabiliserer knæet fortil således, at en fremadglidning af skinnebenet begrænses og knæet fungerer stabilt.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Bagerste korsbåndsskade

Løberknæ

Meniskskade

Springerknæ

Hvad er symptomerne på en skade på det forreste korsbånd?

Det er selve omfanget af skaden på korsbåndet, som i høj grad er afgørende for det symptombillede, som opstår.

Ofte er der smerter forbundet med en ACL-skade, men det siger egentlig ikke så meget om alvoren af skaden.

I løbet af de første timer efter en korsbåndsskade vil der særligt ved delvise eller totale overrivninger af korsbåndet opstår hævelse omkring knæet, hvilket er kroppens naturlige reaktion på en skade som denne.

Mange oplever efterfølgende begrænset bevægelighed i knæet, hvilket ofte opstår grundet smerter eller hævelse.

Ved overrivninger eller delvise overrivninger vil mange opleve en følelse af instabilitet i knæet. Det beskrives som om, at knæet giver efter eller man ikke får den støtte fra knæet som man er vant til.

Det er værd at notere sig, at der ifm. ACL-skader også kan opstå skader på bl.a. menisk og det inderste ledbånd, MCL, hvorfor symptomerne fra tid til anden kan stamme fra disse strukturerer og ikke blot fra korsbåndet.

Har man derfor mistanke om en ACL-skade eller været ude for et vrid i knæet er det dog oftest en god idé at søge kontakt til en fysioterapeut, osteopat eller læge for at få en vurdering af skadens omfang og hvordan det bør håndteres sundhedsprofessionelt.

Hvad er behandlingen af en skade på det forreste korsbånd?

Der er flere faktorer som spiller ind på hvordan behandlingen af en forreste korsbåndsskade bør tilrettelægges. Klientens alder, køn og generelle fysiske forfatning er vigtige faktorer ligesom omfanget af skaden på korsbåndet er afgørende.

I det akutte stadie bør en korsbåndsskade behandles via RICE-metoden, som består af hvile, is, kompression og elevation. Dette er en den mest hensigtsmæssige måde at behandle knæet i den akutte fase.

Efter den akutte fase vil det være en ortopædkirurgisk vurdering, som sammenholdt med fysioterapeuten og klienten vælger hvorvidt man vil behandle korsbåndsskaden konservativt eller kirurgisk. En fysioterapeut er din måske vigtigste sparringspartner efter en korsbåndsskade. Fysioterapeuten skal i flere forskellige stadier af en genoptræning udvikle og tilpasse et træningsprogram så det passer til dig og din skade.

Genoptræningen hos en fysioterapeut bør monitoreres tæt og klienten bør gradvis udfordres på øvelsernes sværhedsgrad og kompleksitet.

Genoptræningen bør i hovedreglen bestå af bevægelighedsorienteret træning, styrketræning og stabiliserende træning.

Den kirurgiske tilgang vil være en rekonstruktion af korsbåndet. Det er vigtigt at understrege, at en rekonstruktion kræver en omfattende genoptræningsperiode på alt i mellem 6-12 måneder hos en fysioterapeut alt afhængig af hvilket fysiske aktivitets niveau man ønsker at vende tilbage til.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid