Skip to main content

Irritabel tarm syndrom (IBS)

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en mave-tarm-lidelse, som involverer tyktarmen. Til trods for, at der ved IBS er tale om en påvirkning af tyktarmen vil der ikke findes synlige fund via traditionelle undersøgelser af mave eller tarm. Der er nemlig tale om en funktion problematik som konstateres på baggrund af symptombilledet.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

GERD

Forstoppelse

Menstruationssmerter

Akutte lændesmerter

Hvad er symptomerne på IBS?

Symptomerne på IBS veklser fra person til person. Over tid kan symptomer desuden ændre sig afhængig af hvordan den enkelte forholder sig til sin problematik. 

Et af de mest almindelige symptomer på IBS er mavesmerter eller ubehag i området. Smerten er muligvis relateret sammentrækninger i tarmen og lindres ofte efter afføring.

Det kan være almindeligt med både forstoppelse og diarré, hvis man lider af IBS. Nogle vil opleve hård og svær afføring, mens andre kan opleve hyppige afføringen eller sågar, at de ikke kan holde på deres afføring.

De fleste som lider af IBS oplever ubehag i maven som følge af oppustethed.

Det er ikke ualmindeligt at opleve ubehag efter måltider, hvis man har IBS. Dette kan være særligt slemt ved specifikke typer fødevarer eller ved specifikke måltider.

Mange med IBS oplever træthed og nedsat energi.

Det er vigtigt at huske, at IBS-symptomer varierer, og ikke alle oplever alle symptomerne. Hvis du oplever vedvarende maveproblemer eller symptomer, der bekymrer dig, bør du til enhver tid søge hjælp hos din læge eller en osteopat, som kan hjælpe dig med at afdække problematikken og dens omfang. 

Hvad er behandlingen af IBS?

Behandlingen af irritabel tarmsyndrom er først og fremmest afhængig af den enkelte klient, samt hvilke symptomer der opleves og i hvor svær grad symptomerne er manifisteret. Nogle med IBS kan således hjælpes mere end andre.

En grundig afdækning af kostvaner kan have afgørende betydning, hvis man lider af IBS. Der vil være specifikke fødevarer, som bør undgås for at mindske chancen for symptomer.

Det at være bevist om sine måltider og tidspunktet for disse kan ligeledes have en afgørende betydning. Ved at skabe gode rutiner omkring hvornår man indtager sine måltider hjælper fordøjelses systemet til at finde en mere stabil rytme.

Hydrering spiller en stor rolle, når vi taler mave-tarm. Det er således vigtigt, at man sikrer sig rigeligt med væske – særligt vand – for at optimere forholdene i og omkring tarmen.

Stress kan spille en rolle, når vi taler mave-tarm-problemer. En osteopat har behandlingsredskaber, som kan mindske eller afhjælpe stress i kroppen, eventuelt i samarbejde med en psykologisk tilgangsvinkel.

En osteopat kan via osteopatiske teknikker stimulere til bedre forhold omkring mave og tarm, hvilket kan lindre flere af de symptomer, som er forbundet med IBS

clockSend email phoneRing til os pinbook tid