Kolik opstår typisk hos børn i alderen 2 uger til 3-4 måneder. Det er en relativ almindelig problematik hos spædbørn og for forældre og barn er det en stor udfordring, da der er tale om utilfredshed og gråd som forældre – trods alle indsatser ikke kan stoppe. Kolik regnes ikke som værende en sygdom og reelt er der endnu ikke dybdegående nok forskning til at forklare de specifikke årsager til, at det opstår. De fleste teorier går dog på fordøjelsesproblemer, allergier og hormonelle forandringer.
Brug din sundshedsforsikring hos os
Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.
…Og mange flere
Brug din sundshedsforsikring hos os
Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.
…Og mange flere
Lignende diagnoser
Hvad er symptomerne på kolik hos spædbørn?
Symptomerne på kolik hos spædbørn kan variere fra barn til barn. En grundig samtale med forældre omkring barnet og forældrene kan være til stor hjælp, når kolik skal bekræftes som årsag til gråden.
Spædbørn med kolik græder meget. Definitionen er 3 timer om dagen, mindst 3 dage om ugen og i mindst 3 uger i træk.
Mange oplever, at der er et form for mønster i hvornår barnet græder. F.eks. kan man opleve, at gråden starter hver aften eller starter på et bestemt tidspunkt om dagen eller natten.
Udover gråd, er der generelt uro at spore hos spædbarnet uanset omgivelserne.
Man kan opleve, at barnet selv prøver at komme af med gråden. Det kan være via fysiske ting som at trække benene op under sig eller spænde hårdt op i maven.
Ifm. kolikanfaldene oplever mange forældre, at de kan have svært ved at give deres barn tilstrækkelig med mad uanset om der er tale om erstatningsprodukter eller modermælk.
Hvis du er bekymret for dit barns gråd eller adfærd er det altid en god idé tale med en læge, sundhedsplejerske eller osteopat som kan hjælpe dig med at udelukke alvorlige årsager til adfærden og hjælpe dig og dit barn til en gladere hverdag.
Hvad er behandlingen af kolik hos spædbørn?
Behandlingen af kolik hos spædbørn er individuelt betinget og afhænger af diverse symptomer og faktorer hos både spædbarn og familien.
En osteopat kan via en undersøgelse af baby afdække eventuelle spændinger eller fysiske begrænsninger hos baby. Er der tale om sådanne, kan disse via en blid behandlingstilgang behandles.
Typisk vil man være fokuseret på bækken, ryg og nakke, samt mave-tarm-regionen.
Craniosacral-terapi udført hos en osteopat har for nogle spædbørn med kolik en god effekt og vil altid indgå i en osteopats vurdering af hvilken behandlingsform der bør udføres på baby.
Selvom det kan være svært som forældre, så er det vigtigt, at man bevarer så behagelige og rolige omgivelser som muligt for barnet. Omgivelser påvirker alle, men særligt spædbørn, hvorfor lyd, lys og temperatur bør overvejes, evt. i samråd med sygeplejerske eller osteopat.
Der kan være specifikke øvelser, som kan lindre eller afhjælpe kolikken. En osteopat kan instruere og vejlede forældrene i hvornår og hvordan disse øvelser bør udføres.
En del af behandling for kolik vil altid være en gennemgang af både barnet og moderens kostvaner (såfremt moderen ammer). Der kan her være meget at hente ift. at forbedre mave-tarm-systemet hos den lille.