Skip to main content

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD)

Gastroøsofageal reflukssygdom, forkortet GERD, er en tilstand, hvor mavesyre og eventuelt mave indhold regelmæssigt flyder tilbage fra mavesæk og op i spiserøret. At mave indholdet flyder tilbage til spiserøret kan lede til ubehagelige symptomer, samt skade på slimhinder og andet væv i spiserøret. Spiserøret er en afgørende del af vores fordøjelsessystem, da det forbinder munden til maven. Vi har en særlig form for muskel kaldet Pyloris, som fungerer som en slags ventil, og som skal sørge for, at mad og væske ikke kan flyde tilbage i spiserøret, når først det er passeret ned i mavesækken. I tilfælde af GERD fungerer denne muskel ikke korrekt.

BESTIL EN TID

Brug din sundshedsforsikring hos os

Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se alle forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.

Brug din sundshedsforsikring hos os

Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se alle forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.

Maveproblemer

Vi behandler alle typer af mavesmerter. Klik på den diagnose, som passer til dig herunder.

Hvad er symptomerne på GERD?

Symptomerne på GERD er i høj grad varierende fra individ til individ. Nogle oplever kun få symptomer og diagnosticeres aldrig, mens det hos andre med mange symptomer kan have en stor indvirkning på hverdagen. 

Halsbrand og smerter bag brystbenet er et almindeligt symptomer ved GERD. Halsbranden vil typisk forværres efter måltider, særligt hvis man ligger sig ned bagefter.

Som følge af at mavesyren flyder fra mavesæk til spiserør vil mange opleve sure opstød.

En del med GERD rapporterer desuden ufrivillig tilbageløb af mad, hvilket kan ende i en følelse af eller decideret opkast.

Har man døjet med GERD længe, kan man opleve både hoste, hæshed og halssmerter. Dette opstår som følge af en løbende irritation og beskadigelse af spiserøret og øvre luftveje.

Nogle oplever særligt deres GERD-symptomer ved indtag af specifikke fødevarer eller krydderier.

Det er vigtigt at understrege, at symptomerne på GERD kan være svarende til andre – også mere alvorlige lidelser. Af denne grund bør man være opmærksom på symptomerne og søge hjælp hos læge, fysioterapeut eller osteopat med henblik på en grundig undersøgelse og efterfølgende behandling.

Hvad er behandlingen af GERD?

Behandlingen af GERD afhænger af den  enkelte case, samt hvordan klienten responderer på konservativ behandling. Løbende kan behandlingen justeres og tilpasses på baggrunden af klientens oplevede effekt.

At justere sin kost kan have stor betydning i behandling af GERD. Man bør altid undgå at spise store måltider og være særligt opmærksom før sengetid, da det at lægge ned efter måltider forværrer symptomerne.

Da GERD trigges mere af nogle fødevarer bør man være opmærksom på sin kost og forsøge at adressere og efterfølgende undgå eller som minimum reducere indtaget af fødevarer, som fremprovokerer symptomerne.

En osteopat kan via manuel behandling reducere spændinger omkring mave-tarm-området, samt bryst og hals. Dette har for nogle en positiv effekt på deres symptomer.

En fysioterapeut kan hjælpe dig med holdningskorrigerende træning, som skaber en mere hensigtsmæssig funktion for hele dit mave-tarm-system.

Åndedrætsøvelser og korrekt vejrtrækningsteknik kan desuden have en stor indflydelse på sin fordøjelse. En osteopat eller fysioterapeut kan udvælge specifikke vejrtrækningsøvelser på baggrund af den specifikke sag.

Ved manglende effekt af de konservative tiltag, kan en kirurgisk behandling være nødvendig. Denne tilgang bør overvejes grundigt i samråd med lægefagligt personale.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid