Skip to main content

Hovedpine efter epidural/postduralt hovedpine

Det er overraskende nok relativt almindeligt at hovedpine opstår som en bivirkning efter en epidural. Langt de fleste årsager til brug af epidural sker i forbindelse med graviditet, men anvendes også ved andre medicinske procedurer. Formålet med en epidural er at lindre eller helt blokere smerter i et bestemt område i kroppen. Oplever man hovedpine som følge af epidural er der tale om postduralt hovedpine (PDPH), hvilket normalt opstår fordi den væske vi har i rygmarven lækker ud i epiduralrummet.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Spændingshovedpine

Horton’s hovedpine

Discus prolaps

Migræne

Hvad er symptomerne på PDPH?

Symptomerne på PDPH er forskellig fra person til person, men involverer altid hovedpine og brugen af epidural.

Hovedpinen er kendetegnet ved at være relativ intenst og mange beskriver den som trykkende, pulserende eller borende.

Normalt er smerterne lokaliseret til panden eller nakken, men det er dog ikke altid nemt for klienten at beskrive den eksakte lokation.

De fleste som lider af PDPH oplever forværring, når de er oprejst og oplever samtidig at symptomerne mindskes eller ligefrem forsvinder, når de ligger ned.

Udover hovedpine, kan PDPH også føre til kvalme, opkast og følsomhed overfor både lys og lyde.

En fysioterapeut eller osteopat kan via en grundig udredning vurdere hvorvidt der kan være tale om PDPH. Herfra vil en lægefaglig vurdering afgøre det videre forløb.

Hvad er behandling af PDPH?

Postduralt hovedpine behandles som udgangspunkt ikke manuelt af hverken fysioterapeuter og osteopater. Der er dog konservative tiltag som man kan gøre brug af for at afhjælpe hovedpinen.

Det er efter diagnosticering af PDPH – og ved langt de fleste andre hovedpiner – afgørende, at man sikrer sig rigeligt med væske, særligt vand. For PDPH er det særligt vigtigt, da dehydrering kan påvirke cerebrospinalvæsken.

Hvile eller særligt det at ligge ned er en måde at lindre symptomerne undervejs i processen.

Koffein er sjældent anbefalet af osteopater, men i tilfælde af PDPH kan det faktisk være en måde at stimulere kroppens produktion af cerebrospinalvæske.

Såfremt PDPH ikke aftager over tid og de konservative behandlinger ikke hjælper tilstrækkeligt kan man via det som kaldes en epidural blodpatch behandle hovedpinen. Her er der dog tale om en kirurgisk metode, som udføres af kvalificeret sundhedspersonale på et hospital.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid