Skip to main content

Slidgigt i nakken

Cervikal arthrose – eller det som kaldes slidgigt i nakken – er en relativ almindelig forekommende degenerativ lidelse. Når slidgigten rammer nakken vil det i særdeleshed være leddene og diskus som er blevet slidte. Langt de fleste vil over tid udvikle en eller anden grad af slidgigt i mange forskellige led i kroppen, men dette er ikke ensbetydende med at alle udvikler smerter. I nakken kan det starte som ømhed, let stivhed men over tid udvikle sig til intense smerter og udtalt bevægeindskrænkelse.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Osteopati

Fysioterapi

Massage

Genoptræning

Hvad er symptomerne på slidgigt i nakken?

Symptomerne på slidgigt i nakken afhænger af graden af degeneration, samt hvor stor påvirkning der er på nerver og muskler nakken.

Smerte i nakken er det mest normale symptom på slidgigten. Smerten kan variere meget i intensitet og mens nogle oplever store smerter kan andre opleve det som ømhed.

Stivhed i nakken ligeledes almindeligt. Stivheden opstår som følge af slidtagen på leddene og særlig markant de første timer ad dagen.

Normalt vis bliver stivheden i nakken forværret som årene går i takt med at slidtagen bliver større.

Nogle mennesker med cervikal artrose udvikler en sekundær diagnose i form af cervikogen hovedpine, hvor smerten stråler fra nakken og op i hovedet. Denne hovedpine kan til forveksling minde om spændingshovedpine.

Ved udtalte slidgigt i nakken kan der opstå det vi kender som cervical spinalstenose, hvor nerverødderne påvirkes. Dette kan medføre tab af muskelkraft, følesans og reflekser.

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne på slidgigt i nakken kan ligne symptomerne på andre nakkelidelser, såsom diskusprolaps eller cervikal spinalstenose. Det er derfor en god idé at få en grundig undersøgelse hos læge, fysioterapeut eller osteopat såfremt du oplever denne form for symptomer. 

Hvad er behandlingen på slidgigt i nakken?

Behandlingen af slidgigt i nakken bør være fokuseret om at lindre eller fjerne smerter. Det er forskellig fra klient til klient hvor god effekten af behandlingen vil være, men alle kan som minimum forvente reduktion.

En fysioterapeut kan udvikle et nøje udvalgt træningsprogram bestående af øvelser, som har til formål at styrke nakken og skulderens muskler, samt forbedre bevægelighed i nakken.

I mange tilfælde kan supplerende træningsøvelser som fokuserer på kropsholdning være gavnlige for klienter med cervical arthrose.

Udover den specifikke genoptræning kan fysioterapeuten med fordel instruere i stræk og mobilitetsøvelser, som har til formål at reducere smerterne her og nu.

Afhængig af symptombilledet hos den enkelte kan en osteopat ligeledes have en positiv indflydelse på afledte problemer ved slidgigten.

En osteopat tilgår problematikken holistisk og her kan man med fordel undersøge og behandle andre regioner end blot nakken.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid