Skip to main content

Side præference hos spædbørn

Side præference er det, som hos spædbørn opstår, når baby pludseligt eller over tid begynder at foretrækker at ligge med hovedet eller kroppen i en bestemt retning. Dette kan være både i rygliggende og maveliggende position. Babyer er let påvirkelige og kan nemt udvikle side præference, hvilket kan lede til en række forskellige problemer, bl.a. plagiocephali eller det som mange referer til som skævt kranie. Årsagerne til side præferencen opstående kan være meget forskellig, men konsekvensen af en side præference kan udover skævheder i kraniet være en påvirkning af både led, muskler og barnets generelle funktion.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Maveproblemer

Kolik

GERD

Baby speciale

Hvad er tegn på side præference hos spædbørn?

Der kan være forskellige tegn på, at dit barn har udviklet eller er ved at udvikle side præference og de er ikke altid lette at vurdere som nybagt forældre. 

Det mest iøjnefaldende symptom er, at baby altid ligger med hovedet vendt mod den ene side. Det kan være højre såvel som venstre. Over tid kan barnet decideret miste evnen til at kigge til den side, som ikke er en præference.

Nogle forældre oplever modvilje hos baby, hvis de opfordrer til eller fysisk drejer babys hoved mod den ikke-præfererede side.

Det er ofte svært som forældre at vurdere formen på et kranie, men for fagpersoner som læger, sygeplejerske eller osteopat kan der være synlige forandringer eller skævheder i kraniets form. Det skaber en asymmetri og kan bl.a. vurderes på øre, pande og baghovedet.

I udgangspunktet er vi ikke bekymrede ved en side præference, men da det kan lede til komplikationer i barnets udvikling bør dette undersøges nærmere hos læge, sygeplejerske eller osteopat, hvis det opstår. Der kan desuden være underliggende og mere alvorlige årsager til grund for en side præference.

Hvad er behandlingen af side præference hos spædbørn?

Behandlingen af side præference hos spædbørn afhænger af hvorfor og hvordan side præference er opstået. Der er stor forskel på om den er skabt ifm. fødslen eller er opstået løbende af den ene eller anden grund.

En osteopat kan via en grundig undersøgelse af barnet afdække om der ligger fysiske årsager til baggrund for barnets side præference. Behandlingen herfra kan bestå af behandling af barnets nakke, kranie eller sågar ryg og bækken.

Mave-tarm-regionen er også vigtig, hvorfor denne bør undersøges og herfra behandles med blide teknikker, evt. med supplerende øvelser og vurdering af baby og moderens kost (såfremt moder ammer).

Specifikke øvelser kan være en god behandlingstilgang til nogle former for side præferencer. Disse kan udføres isoleret eller som del i den manuelle behandling hos en osteopat.

Øvrige tiltag som at hjælpe baby til at dreje mod den ikke favoriserede side er desuden altid anbefales værdigt. Her kan man som forældre have stor indflydelse.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid