Skip to main content

Smerter ved menstruation

Menstruationssmerter (dysmenorré) refererer til smerter eller ubehag i forbindelse med menstruationscyklusen. Menstruationssmerter opstår som reaktion på den naturlige sammentrækning af livmoderen, der hjælper med at skubbe det uønskede væv (livmoderslimhinden) ud under menstruationen. Der er to hovedtyper af menstruationssmerter. Den ene er primær dysmenorré, som er den mest almindelige type og opstår uden nogen underliggende medicinsk tilstand. Sekundær dysmenorré har en underliggende medicinsk tilstand såsom endometriose, hvor smerten normalt er mere alvorlig.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

IBS

GERD

Akutte lændesmerter

Forstoppelse

Hvad er symptomerne på menstruationssmerter?

Symptomerne på menstruationssmerter er meget forskellige fra kvinde til kvinde og der kan være flere faktorer som afgør i hvor høj grad menstruationsperioden giver anledning til symptomer.

Størstedelen af kvinder med menstruationssmerter oplever dem lokaliseret til underlivet eller bækkenet. For nogle kan smerterne stråle ud fra området f.eks. til hofter eller nedre del af ryggen.

Lokale kramper i underlivet er heller ikke ualmindelige ifm. menstruationssmerter.

Udover smerter, vil nogle kvinder opleve kvalme eller decideret opkastning ifm. deres menstruationscyklus.

Smerterne og menstruationsperioden kan give anledning til energitab og generelt øget træthed hos kvinderne.

Hovedpine er heller ikke ualmindeligt ifm. menstruationssmerter og lider man af migræne kan denne ofte blive trigget ifm. menstruation.

Et af de mest klassiske tegn på menstruation er desuden irritabilitet eller følelsesmæssige ændringer. Dette opstår som følge af de hormonelle ændringer som opstår under menstruationsperioden.

Det afgørende er, at symptomerne opstår i relation til selve menstruationen. Det kan være svært at vurdere og bør gøres i samråd med en læge eller osteopat, så man sikrer, at smerterne eller ubehaget opstår som følge af menstruation og ikke en anden potentielt alvorlig lidelse.

Hvad er behandlingen af menstruationssmerter?

Behandlingen af menstruationssmerter er individuel og kan afhænge både af symptomerne og den specifikke undersøgelse, som udføres af den generede.

På baggrund af en gennemgående undersøgelse, kan en osteopat udføre osteopatiske teknikker, som har til formål at løsne og lindre symptomer i diverse områder af bækkenet, underlivet og maven.

Stress kan have en direkte eller indirekte påvirkning på kvinders hormonelle system, hvorfor det at tilgå stressen via manuel behandling hos en osteopat kan have en positiv indflydelse på symptomerne.

Dette gøres via afslappende og rolige teknikker, som har til formål at dæmpe aktivitet i nervesystemet.

Nogle oplever, at varme behandling kan have en god og lindrende effekt på menstruationssmerter.

En vurdering af præventionsvalg kan spille en betydelig rolle i reduktionen eller fjernelsen af menstruationssmerter. Dette bør gøres i samråd med gynækolog eller læge.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid