Skip to main content

Protrusion i nakken

En “protrusion” i nakken refererer normalt til en form for udbulning eller fremspring af en del af nakke hvirvlens intervertebrale discus. En protrusion opstår, når den ydre ring af skiven (annulus fibrosus), bliver svagere eller beskadiget, og den indre gelélignende kerne (nucleus pulposus), begynder at udvide sig ud over det normale område. Dette kan medføre tryk på de omkringliggende nerver og derved forårsage nerverelaterede symptomer. Protrusion er en generel term, der kan bruges til at beskrive mindre udbulninger af skiven, og det er normalt mindre alvorligt end mere udtalte tilstande som en diskusprolaps.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Osteopati

Fysioterapi

Massage

Genoptræning

Hvad er symptomerne på en protrusion i nakken?

Symptomerne på en nakkeprotrusion kan variere afhængigt af graden af udbulning, hvilke nerver der påvirkes, og den generelle sundhedstilstand hos den pågældende person. Nogle mennesker med en mindre nakkeprotrusion kan opleve få eller milde symptomer, mens andre med mere udtalte protrusioner kan opleve mere intense symptomer. Typiske symptomer inkluderer: 

  • Nakkesmerter: Smerte i nakken er et almindeligt symptom på nakkeprotrusion. Smerten kan variere fra en mild, konstant ømhed til en skarp, stikkende smerte. 
  • Arm- og skuldersmerter: Protrusionen kan presse på nerverne i nakken, hvilket kan føre til smerte, følelsesløshed, prikken eller svaghed i skuldrene, armene eller endda ned i hænderne. Smerten kan stråle fra nakken ned langs armen. 
  • Følelsesløshed og prikken: Nervekompression forårsaget af en protrusion kan medføre følelsesløshed, prikken eller en “sove” fornemmelse i de berørte områder, såsom arme, skuldre eller hænder. 
  • Muskel svaghed: Når nerver er involveret, kan det føre til muskelsvaghed i de områder, der er påvirket af de komprimerede nerver. Dette kan påvirke din evne til at udføre dagligdags opgaver. 
  • Nedsat bevægelighed: Protrusionen kan også begrænse bevægelsen i nakken og medføre stivhed eller nedsat mobilitet. 
  • Hovedpine: Nogle mennesker med nakkeprotrusion kan opleve hovedpine som et resultat af de underliggende problemer i nakken. 

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne på nakkeprotrusion kan ligne symptomer på andre nakke- eller rygproblemer. En korrekt diagnose fra en læge, fysioterapeut eller osteopat baseret på en fysisk undersøgelse, medicinsk historie og muligvis billedundersøgelser som MR-scanning kan hjælpe med at identificere årsagen til symptomerne og bestemme den passende behandlingsplan.

Hvad er behandlingen af en protrusion i nakken?

Behandlingen af en nakkeprotrusion afhænger af graden af udbulning, sværhedsgraden af symptomerne på baggrund af det nervetryk, som opstår.

Såfremt specifikke aktiviteter fremprovokerer kendte smerte som kan relateres til nakkeprotrusionen bør disse ophøre eller justeres i et omfang, at der bliver gjort plads til hvile i området.

En fysioterapeut kan udforme et specifikt træningsprogram, som har akut lindrende effekt på smerterne, men som også på lang sigt kan afhjælpe problemet og sikre, at symptomerne ikke bliver tilbagevendende.

Genoptræningen bør bestå af specifikke diskus orienterede øvelser, samt styrke for nakke-skulderregionen. I tilfælde af nedsat mobilitet bør udstrækning og mobilitets øvelser indgå.

En fysioterapeut kan desuden arbejde med manuelle behandlingsteknikker, som lindrer smerterne og øger mobilitet i nakken således at symptomerne over tid vil ophøre.

En osteopat vil ligeledes tilgå problemstillingen manuelt. Den holistiske tilgang som osteopaten repræsenterer kan dog lede til undersøgelse og behandling af andre kropsregioner undervejs i behandlingen.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid