Skip to main content

Cervical spinalstenose

Spinal stenose opstår, når der er plads mangel i rygkanalen. Det sker typisk som følge af en indsnævring, som er udviklet over tid som grundet degeneration. Den manglende plads i rygkanalen kan lede til af klemning af rygmarven og/eller de nerverødder som ligger heri. Cervikal spinalstenose kan føre til en række symptomer og problemer i nakken og i nogle tilfælde også i arme og skuldre.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Osteopati

Fysioterapi

Massage

Genoptræning

Hvad er symptomerne på cervical spinalstenose?

Symptomerne på cervikal spinalstenose vil til enhver tid være afhængig af graden af indsnævring af rygsøjlen, samt hvor meget pres der opstår i rygmarven eller på nerverødderne i nakken.

Man vil ved cervical spinalstenose ofte opleve mere eller mindre ubehag i nakken. Smerterne kan være konstante, men behøver ikke nødvendigvis at være det.

Det pres som opstår på nerverødderne i nakken kan lede til strålende fornemmelse ud i skulder, arm eller fingre. Smerten er ofte skarp, stikkende eller brændende.

Nedsat følelse eller prikken kan ligeledes opstå som følge af komprimering af nerverødderne. 

Komprimering af nerverne kan desuden føre til nedsat muskelstyrke i arme, skuldre eller hænder.

Fin motoriske opgaver såsom at knappe en skjorte eller håndtere små genstande, kan blive påvirket på grund af den nedsatte følesans og muskelstyrke. 

I mere alvorlige tilfælde, hvor rygmarven er påvirket, kan balanceproblemer og koordinationssvigt forekomme. 

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne på cervikal spinalstenose kan ligne symptomerne på andre nakke- eller nervesygdomme.  En læge, fysioterapeut eller osteopat kan på baggrund af en grundig undersøgelse og eventuelle scanninger stille den rette diagnose og hjælpe dig videre. 

Hvad er behandling af cervical spinalstenose?

Behandlingen af cervikal spinalstenose afhænger af flere bl.a. af graden af indsnævring og  symptomernes omfang og intensitet. Behandlingsmetoder kan variere fra konservative til kirurgiske tilgange på baggrund af dette.

En fysioterapeut kan udvikle et tilpasset træningsprogram for at styrke musklerne omkring nakken, hvilket kan have en positiv indflydelse på stenosen og øge bevægeligheden i nakken.

Behandling hos en osteopat bør normalt ikke betragtes som den primære behandlingsmetode for cervikal spinalstenose. Det kan snarere bruges som en supplerende tilgang sammen med andre behandlingsmetoder som medicin, fysioterapi eller endda kirurgi efter behov.

Dette til trods kan en osteopat arbejde med din kropsholdning. Opnåelse af en god kropsholdning kan hjælpe med at reducere belastningen på rygsøjlen og derved presset på nerverne. 

I tilfælde af alvorlige symptomer, hvor konservativ behandling ikke har været effektiv, kan kirurgi overvejes for at skabe plads i spinalkanalen reducere det pres som opstår på nerverødderne. 

clockSend email phoneRing til os pinbook tid