Skip to main content

Spændingshovedpine

Den mest velkendte form for hovedpine er spændingshovedpinen. Det er en relativ almindelig form for hovedpine som langt de fleste mennesker har oplevet enten kort- eller langvarigt. I modsætningen til f.eks. migræne er der ikke tale om en pulserende form for hovedpine, men mere end mild til moderat hovedpine, som strammer eller trykker i begge sider af hovedet.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Migræne

Horton’s hovedpine

Post-epidural hovedpine

Menstruationssmerter

Hvad er symptomerne på spændingshovedpine?

Det er meget individuelt hvordan symptomerne på spændingshovedpine opleves.

Smerterne beskrives generelt set som en trykkende eller strammende fornemmelse. Intensiteten kan variere fra meget milde symptomer til moderate eller endda kraftige, såfremt spændingerne er store.

Normalt set er spændingshovedpine kendetegnes ved ikke at sidespecifik, men derimod ramme bredt.

Symptomerne er sjældent konstante, men kan vare fra timer til dage. Generelt set oplever mange en reduktion af hovedpine i starten af dagen, hvorfra de løbende tager til i takt med at musklerne udtrættes og spændingen stiger.

Der er kun meget sjældent kvalme eller opkast forbundet med spændingshovedpine. Det samme gør sig gældende for følsomhed overfor lys og lyd, som ellers kendetegner andre former for hovedpine.

Mange oplever, at deres symptomer fra spændingshovedpine aftager, når de motionerer eller laver nakke- og skulderøvelser.

Oplever du symptomer på spændingshovedpine bør du overveje at blive undersøgt hos en læge, fysioterapeut eller osteopat mhp. først og fremmest at få bekræftet diagnosen, men samtidig også for at få udelukket andre potentielt alvorlige årsager til hovedpinen.

Hvad er behandlingen af spændingshovedpine?

Behandlingen af spændingshovedpine afhænger af den specifikke klient og case. Målet med behandlingen er naturligvis at lindre eller fjerne hovedpinen og de spændinger som er associeret til hovedpinen.

En fysioterapeut kan via manuel behandling af nakke- og skulderregionen afhjælpe symptomerne.

Mange vil have god effekt af at få et par specifikt udvalgte øvelser med hjem, som ikke blot lindrer symptomerne, men også kan holde spændingshovedpinen på afstand på længere sigt.

En osteopat kan via osteopatiske teknikker som manipulation, fasciabehandling og generel behandling af muskulaturen ligeledes have en god effekt på dine spændinger og derved hovedpinen.

En osteopat vil generelt set anskue problemet mere holistisk end en klassisk fysioterapeut og du vil i mange tilfælde blive undersøgt og behandlet i flere andre regioner end selve nakken og hovedet.

Der ses en stor sammenhæng mellem stress og hovedpine, hvorfor en manuel og psykologisk tilgang til stress ligeledes kan være et effektiv redskab til at afhjælpe hovedpinen. Dette er dog igen meget individuelt bestemt.

Generelt set er behandlingen af spændingshovedpine succesfuldt, så det handler i stor grad om tiltag, som sikrer at symptomerne ikke bliver tilbagevendende.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid