Skip to main content

Korsbåndsskade (bagerste korsbånd)

En skade på det bagerste korsbånd kan bestå af forstrækning, delvis overrivning eller komplet overrivning af det ledbånd, vi kalder for “Posterior Cruciate Ligament” (PCL). PCL skal forhindre skinnebenet i at glide bagud i forhold til lårbenet. Skader af det bagerste korsbånd kan opstå igennem traumer i sport, fald, bilulykker og lignende. Man siger som udgangspunkt at PCL-skader er mindre alvorlige end skader på det forreste korsbånd, men det betyder ikke, at de ikke skal tages alvorligt og behandles grundigt.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Forreste korsbåndsskade

Pes Anserinus smerter

Ledbåndsskade

Løberknæ

Hvad er symptomerne på en skade på det bagerste korsbånd?

Som med de fleste traumatiske skader kan en skade på det bagerste korsbånd variere en del ift. symptomer. Det afhænger først og fremmest af hvor stor en skade der er påført korsbåndet. Altså om det er forstrukket, delvist overrevet eller total overrevet.

Der vil som oftest være smerter forbundet med en PCL skade, men smerterne behøver som sådan ikke at være særlig voldsomme. Faktisk er smerterne ofte størst ved de mildeste skader på det bagerste korsbånd.

Relativ kort tid efter skaden er opstået kan der forekomme hævelse, særligt ved en total overrivning af korsbåndet. Dette er kroppens naturlige respons på en skade.

Mange oplever efter en overrivning at knæet føles ustabilt, særligt når det belastes. Det skyldes, at knæet ikke længere stabiliseres som normalt og man derfor ikke har den vante funktion og sikkerhed i sit knæ. Specielt trapper og spring som værende udfordrende ift. stabilitet.

I nogle tilfælde kan man ifm. pådragelsen af skaden ligefrem opleve en hørbar lyd fra knæet som udtryk for at noget at gået i stykke inde i knæet.

Har man mistanke om en skade af sit bagerste korsbånd er det vigtigt, at man bliver undersøgt hos læge, fysioterapeut eller osteopat, da symptomerne kan minde om andre alvorlige skader i knæet.

Hvad er behandlingen på en skade på det bagerste korsbånd?

Ligesom at symptomerne kan variere, så vil behandlingstilgangen blive valgt ud fra omfanget af skaden på det det bagerste korsbånd.

I det akutte stadie bør en korsbåndsskade behandles via RICE-metoden, som består af hvile, is, kompression og elevation. Dette er en den mest hensigtsmæssige måde at behandle knæet i den akutte fase.

En fysioterapeut vil i langt de fleste PCL-skader spille en afgørende rolle. Fysioterapeuten kan sammensætte et træningsprogram som du bør følge i dit genoptræningsforløb. Undervejs vil fysioterapeuten via forskellige screeningsmetoder tilpasse programmet så du gradvis bliver stærkere i takt med at genoptræningen skrider frem.

I den akutte eller sub-akutte fase kan en Donjoy være med til at sikre knæet den stabilitet som den mangler som følge af knæskaden og du kan hos en fysioterapeut eller læge få hjælp og vejledning omkring brugen af denne.

Når vi taler de mere alvorlige PCL-skader såsom total overrivning af korsbåndet, vil kirurgi i nogle tilfælde være påkrævet. Operationen vil involvere en rekonstruktion af dit korsbånd, hvorefter en grundig genoptræning hos en fysioterapeut vil være alt afgørende for at oparbejde styrke, bevægelse og stabilitet i knæet

clockSend email phoneRing til os pinbook tid