Skip to main content

Baker’s Cyste

En Baker’s cyste er ofte et symptom på en underliggende knæproblematik, som medfører hævelse og væskedannelse. Den øgede væske vil trække ud på bagsiden af knæet, hvortil der dannes en cyste. Cysten er i sig selv ufarlig, men det er afgørende, at finde frem til årsagen til den øgede væske dannelse. Over tid vil en Baker´s cyste skabe symptomer såsom smerte, begrænset bevægelighed og generel ubehag i og omkring knæet.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Løberknæ

Ledbåndsskade

Meniskskade

Plica syndrom

Hvad er symptomerne på en Baker’s cyste?

En Baker´s cyste – eller Popliteal cyste, som den også kaldes – er en hævelse, som opstår på bagsiden af knæet. Der vil som oftest være en underliggende knælidelse, såsom inflammation eller en skade på knæets indvendige strukturer, som ligger til grund for væske dannelsen. Symptomerne og sværhedsgraden af en Baker´s cyste er forskellig fra person til person og nogle oplever aldrig symptomer.

Skulle symptomerne opstår er det klart hyppigste symptom hævelse bagtil på knæet. Størrelsen på cysten kan variere, men er ofte øm. En del mennesker oplever også smerter i området for cysten, især når knæet bøjes eller strækkes. Smerterne varierer som oftest og kan i de fleste tilfælde blive forværret, når man er aktiv eller har stået i længere tid. Stivhed i knæet er ligeledes et symptom på Baker´s cyste, da den unormale mængde af væske kan være med til at besværliggøre både bøj og stræk af knæet.

Det skal understreges, at symptomerne på en Baker´s cyste kan minde om andre og mere alvorlige knæskader. Derfor bør du ved vedvarende hævelse eller symptomer på Baker´s cyste søge kontakt til læge, fysioterapeut eller osteopat for at få klarhed omkring diagnosen, samt hvilken behandlingsform der børe finde sted. Generelt set er en korrekt diagnose afgørende for at slippe af med generne.

Hvordan behandles en Baker’s cyste?

Da årsagen til en Baker´s cyste i udgangspunktet skyldes en underliggende problematik vil tilgangen rent behandlingsmæssigt være at behandle denne for senere at fokusere på selve cysten og de symptomer den er med til at skabe.

Langt de fleste underliggende årsager kan behandles vha. fysioterapi, osteopati eller andre behandlingsmetoder, som kan afhjælpe den specifikke årsag.

En fysioterapeut vil med en kombination af manuel behandling og tilrettelæggelsen af et træningsprogram, som har til formål at styrke de rigtige muskler omkring knæet, være til stor gavn for de fleste årsager til en Baker´s cyste.

En osteopat vil typisk have en manuel tilgang til problematikken, hvor der fokuseres på selve knæet, men også associerede led såsom ankel, fod, hofte og ryg.

I særlige tilfælde kan kirurgisk indgreb i form af drænage være en nødvendighed såfremt cysten ikke kan behandles via fysioterapi og osteopati. Som oftest er dette dog den sidste udvej og for langt de fleste vil det ikke være nødvendigt.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid