Skip to main content

Skade på MCL

En skade på det indvendige ledbånd i knæet kan bestå af forstrækning, delvis overrivning eller komplet overrivning af det ledbånd som vi kalder for “Mediale Collaterale Ligament”, altså MCL. MCL giver stabilitet til knæet og en vigtig struktur, når vi taler begrænsning af vrid i knæet. I modsætning til LCL, som er det udvendige ledbånd, er MCL kraftigt og består af flere forskellige fiberstrøg. Mens korsbåndende er placeret inde i selve knæleddet er MCL lokaliseret udenfor, hvilket har stor betydning ift. diagnosticering og behandling af MCL-skader. Beskadigelse af MCL sker generelt set ifm. overstræk og vrid i knæet og MCL-skader kan nogle tilfælde være associeret med både forreste korsbåndsskader og meniskskader.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Forreste korsbåndsskade

Meniskskade

Løberknæ

Bagerste korsbåndsskade

Hvad er symptomerne på en MCL-skade?

Symptomerne på en MCL-skade vil altid variere afhængigt af sværhedsgraden af skaden. MCL-skader kan opstå isoleret, men kan i nogle tilfælde opstå sammen med både korsbåndsskader og meniskskader. Af denne grund bør man altid være omhyggelig i sin undersøgelse af en potentiel MCL-skade.

Der vil som ofte være smerter lokaliseret til ledbåndets forløb på indersiden af knæet. Smerterne er ofte til stede, men er i sig selv en dårlig indikator for omfanget af skaden.

I nogle tilfælde vil der være lokal hævelse på ydersiden af knæet. I tilfælde af hævelse i og omkring større dele af knæet bør menisk– eller korsbåndsskader dog undersøges.

En skade på MCL medfører oftest instabilitet i knæet. Dette testes via en sideværts bevægelse, hvor manglende begrænsning af bevægelsen bør observeres.

En MCL-skade kan medføre begrænset bevægelighed i knæet, men ved mindre MCL-skader behøver dette ikke være særlig udtalt.

Hvad er behandlingen på en MCL-skade?

Behandlingen af en MCL-skade afhænger i høj grad af skadens omfang. Ved totale overrivninger af ledbåndet kan kirurgi være påkrævet, men i langt størstedelen af tilfældene behandles MCL-skader konservativt via fysioterapi og genoptræning.

I det akutte stadie bør en MCL-skade behandles via RICE-metoden, som består af hvile, is, kompression og elevation. Dette er en den mest hensigtsmæssige måde at behandle knæet i den akutte fase.

I den akutte eller sub-akutte fase kan en Donjoy være med til at sikre knæet den stabilitet som den mangler som følge af knæskaden og du kan hos en fysioterapeut eller læge få hjælp og vejledning omkring brugen af denne.

En fysioterapeut vil være i stand til at lave et genoptræningsprogram som er tilpasset din skades omfang, samt dit fysiske udgangspunkt.

Genoptræning bør sigte mod at genskabe bevægelighed i knæet, samt bestå af styrke- og stabiliserende træning, som genskaber knæets fulde funktion

clockSend email phoneRing til os pinbook tid