Skip to main content

Diskusprolaps i lænden

En diskusprolaps er en af de mest omtalte ryglidelser. Til trods for at alle har hørt eller kender til diskus prolapser er langt størstedelen af rygsmerter ikke forsaget af en diskus prolaps. Vi har diskusser placeret i mellem hvert led i ryggen, men de fleste diskus prolapser opstår i nakke eller lænd. Discen fungerer som en støddæmpende struktur mellem hvirvlerne i rygsøjlen og bliver gradvist slidt med alderen. En prolaps af en diskus medfører et uhensigtsmæssigt tryk på nerverne eller rygsøjlen, hvilket resulterer i lokale smerter og neurologiske symptomer afhængig af hvor på rygsøjlen prolapsen sidder.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Osteopati

Fysioterapi

Massage

Genoptræning

Hvad er symptomerne på diskusprolaps i lænden?

Symptomerne på en diskus prolaps i lænden er forskellig fra person til person. Symptomerne afhænger først og fremmest af hvor prolapsen sidder. Der kan være tale om en påvirkning af nerverne på højre eller venstre side og afhængig af hvor højt eller lavt prolapsen er lokaliseret i ryggen vil symptomerne være forskellige.

Mange med diskus prolaps oplever smerter i lænden.

Der vil også opleves neurologiske symptomer som smerter eller udstråling i højre eller venstre ben. Der kan forekomme nedsat følelsessans, nedsat muskelkraft og refleks tab forskellige steder i benet afhængig af prolapsen placering.

Forværring af symptomer, sker typisk når man er siddende eller generelt set ikke er i bevægelse.

Omvendt vil bevægelse for mange have en positiv indflydelse på smerterne.

I særlige tilfælde kan tarm og blære være påvirket, hvilket kan medføre inkontinens.

Da symptomerne på en diskus prolaps kan minde om symptomer på andre ryglidelser er det ved mistanke afgørende at søge hjælp hos en fysioterapeut, osteopat eller læge.

Hvad er behandlingen på discus prolaps i lænden?

Behandlingen af en diskus prolaps i lænden er forskellig og vil være betinget af omfanget af prolapsen, samt den skadeslidtes generelle fysiske tilstand. Derudover kan alder og placering af prolapsen være afgørende for den rette behandlingsstrategi.

Den generelle behandlingsstrategi vil overvejende være konservativ bestående af fysioterapi, osteopati og genoptræning, men i nogle tilfælde kan kirurgi være nødvendigt.

En fysioterapeut kan via manuelle behandlingsteknikker reducere og i nogle tilfælde helt afhjælpe smerterne fra en diskus prolaps.

En osteopat vil ligeledes tilgå behandlingen af den diskus prolaps i lænden manuelt. Osteopaten har dog en noget mere holistisk tilgang til behandlingen og derfor kan andre regioner af kroppen med fordel undersøges og behandles mhp. at reducere smerterne fra prolapsen.

Specifikt udvalgte øvelser vil mange tilfælde fremskynde processen og er et stærkt behandling redskab mod diskus prolapser i lænden.

Træningen bør som udgangspunkt være fokuseret på at genskabe bevægeligheden i lænden, men også styrke og stabilisere lænderyggen.

Er kirurgi nødvendigt vil et godt samarbejde og genoptræning hos en fysioterapeut være afgørende for både det kortsigtede og langsigtede resultat.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid