Skip to main content

Akutte lændesmerter

Akutte lændesmerter er normalt et resultat af en muskelskade eller overanstrengelse. Generelt set er smerterne meget kraftige og mange oplever, at deres dagligdag i høj grad påvirkes. Selvom smerterne er kraftige behøver akutte lændesmerter ikke være alvorlige eller længerevarende. Faktisk anslås det, at op til 80% kommer til at opleve akutte lændesmerter mindst en gang i løbet af livet. Når vi rammer 30-40 års alderen forhøjes risikoen, og vi ser også en større risiko hos personer med fysisk krævende arbejde.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Discus prolaps

Spinal stenose

Forstoppelse

Menstruationssmerter

Hvad er symptomerne på akutte lændesmerter?

Symptomerne på akutte lændesmerter afhænger af den enkelte episode, samt hvad der helt præcist ligger til årsag for smerterne.

Smerterne er varierende, men beskrives generelt set som stærke og mere eller mindre konstante, hvorfor de kan påvirke både søvn og daglige gøremål.

Smerterne er som regel placeret i midten af lænden, men kan være lokaliseret mere i den ene side.

I nogle tilfælde oplever man også en strålende fornemmelse ud i ballen eller sågar hele vejen ned i benet.

Mange oplever at smerterne medfører stivhed og manglende bevægelighed i ryggen.

De akutte lændesmerter kan gå efter få dage eller vare op til flere uger afhængig af omfanget af skaden og hvordan den tilgås af klienten og eventuel behandler.

Selvom akutte smerter i lænden som udgangspunkt er ufarlige kan dette være et symptom på andre og mere alvorlige ryglidelser. Derfor anbefales det at søge kontakt til fysioterapeut, osteopat eller læge for at modtage den korrekte diagnose og efterfølgende behandling.

Hvad er behandlingen af akutte lændesmerter?

Behandlingen af akutte lændesmerter har altid til formål at minimere og reducere smerterne. Når smerterne er i kontrol bør en forebyggelse finde sted således at den skadeslidte ikke gentagende gange skal komme ud for de grimme smerter.

I tiden kort efter smerternes opståen kan en reduktion af fysisk aktivitet være hensigtsmæssigt. Det anbefales dog aldrig at give det konstant ro, da bevægelse fremmer heling og dermed processen.

Man bør under alle omstændigheder holde sig fra den type aktiviteter som måtte have forsaget smerterne i første omgang.

En fysioterapeut vil som regel tilgå smerterne via manuel behandling, hvor man ønsker at mindske muskelspænding, genskabe mobilitet i leddene og i hele taget reducere smerterne.

Undervejs i processen kan enkelte øvelser have en lindrende effekt på smerterne og være med til at mindske risikoen for at smerterne vender tilbage.

En osteopat vil ligesom en fysioterapeut tilgå smerterne manuelt. Specifikke osteopatiske teknikker som manipulation af rygsøjlen og behandling af omkringligende muskel- og bindevæv kan have positiv effekt på smerterne.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid