Skip to main content

Lumbal spinal stenose

Spinal stenose opstår, når der er plads mangel i rygkanalen. Det sker typisk som følge af en indsnævring, som er udviklet over tid som grundet degeneration. Den manglende plads i rygkanalen kan lede til af klemning af rygmarven og/eller de nerverødder som ligger heri. Når vi taler stenose taler vi typisk om cervical spinalstenose, som finder sted i nakken og lumbal spinal stenose i lænden.

BESTIL EN TID

Lignende diagnoser

Akutte lændesmerter

Discus prolaps

Forstoppelse

Hvad er symptomerne på lumbal spinal stenose?

Symptomerne på lumbal spinal stenose er i høj grad individuelt betinget. Det er afgørende I hvor stor en grad forsnævringen finder sted, samt hvor i rygkanalen denne er udtalt. Der vil med stor sandsynlighed være mange, som uden symptomer fra det, lever et liv med forsnævring af deres rygkanal.

Smerterne vil som udgangspunkt være lokaliseret omkring lænden.

Der vil dog også være neurologiske symptomer med smerter, udstrålende fornemmelse eller manglende følelse sans eller muskelstyrke i områder af benet eller benene.

Som regel er symptomerne værst, når en person står op, går eller bøjer sig bagover, da man ved disse bevægelser rent anatomisk forsnævrer kanalen selv.

I særlige slemme tilfælde kan der opstå problemer med at kontrollere både tarm og blære, hvilket medfører inkontinens.

Da der er flere andre ryglidelser, som har lignende symptomer, er det afgørende at blive udredt hos fysioterapeut, osteopat eller læge, hvis man oplever symptomer på lumbal spinal stenose.

Hvad er behandlingen af lumbal spinal stenose?

Behandlingen af lumbal spinal stenose afhænger af hvor alvorlige symptomerne er, samt andre individuelle faktorer såsom fysisk aktivitetsniveau og alder.

Konservativ behandling bestående af manuel behandling og træning kan for mange have en reducerende effekt på smerter, mens andre har behov for kirurgisk behandling med efterfølgende genoptræning.

En fysioterapeut eller osteopat kan vha. manuel behandling af ryggens mange led, samt omkringliggende muskler have en god effekt på symptomerne.

En træningsmæssig tilgang til lumbal spinal stenose vil altid være individuel, men bør inkludere elementer af bevægelighed, styrke og stabilitet omkring rygsøjlen. Det er er her afgørende, at en fysioterapeut hjælper dig med de rette øvelser.

Er en kirurgisk tilgang nødvendig vil der være et stort krav til den genoptræning, som finder sted efterfølgende. Her kan en fysioterapeut hjælpe dig til at forstå hvordan du skal tilgå dette.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid