Fascitis plantaris er en overbelastningsskade, hvor der opstår inflammation i svangsenen i foden. Som udgangspunkt opstår skaden grundet overbelastning, men den kan også opstå som følge af ændrede motionsvaner eller nye sko. I nogle tilfælde opstår svangsenebetændelse sekundært til en anden skade. Det kunne eksempelvis være efter en forstuvning af en ankel eller efter en form for fraktur i fod eller underben. Problematikken er ofte yderst smertefuld og til stor irritation og gene hos den afficerede. Mange oplever, at de har svært ved at komme af med inflammationen, da området generelt set kan være svært at aflaste.
Brug din sundshedsforsikring hos os
Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.
…Og mange flere
Brug din sundshedsforsikring hos os
Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.
…Og mange flere
Hvad er symptomerne på Fascitis Plantaris?
Der er visse variationer i symptomerne på Fascitis Plantaris. Meget afhænger af inflammationens størrelse, samt hvor længe man har døjet med symptomerne. Er problemet opstået som følge af anden skade bør dette også tage med i overvejelsen, når diagnosen skal stilles.
Det mest almindelige symptom på betændelse i svangssenen er smerter. Smerten er lokaliseret omkring enten hælen eller langs indersiden af foden, hvor svangsenen forløber sig. I nogle tilfælde er der smerte begge steder.
Smerterne intensiveres typisk om morgenen, når man skal ud og gå eller når man begynder at gå efter at man har hvilet eller forholdt sig i ro i længere tid.
Oftest er smerterne værst, når man begynder sin fysiske aktiviteter, hvorefter den stilner af og bliver mere tålelig indtil næste gang man skal belaste foden.
Mange oplever desuden en udtalt ømhed eller endda smerte ved tryk på hæl eller lang senens forløb på indersiden af foden.
Fascitis Plantaris er i udgangspunktet ikke nogen alvorlig problematik. Vi ser dog, at mange som lider af skaden generelt set bliver mindre fysiske aktive, hvilket kan medføre andre sundhedsmæssige udfordringer over tid. En osteopat eller fysioterapeut kan vha. en grundig undersøgelse stille diagnosen og efterfølgende påbegynde den mest effektive behandling af skaden.
Hvad er behandlingen af Fascitis Plantaris?
Afhængig af omfanget af inflammationen, samt hvor længe smerterne har stået på, bør der lægges en langsigtet behandlingsstrategi, hvor man gradvis reducerer smerten for afslutningvis at fjerne smerterne og sikre sig, at inflammationen ikke vender tilbage.
Det kan være nødvendigt at foretage midlertidige ændringer i fysisk aktivitetsniveau, så man sikrer at senen får ro nok til at kunne hele. En osteopat eller fysioterapeut kan hjælpe med at afdække om dette spiller en større eller mindre rolle for dig.
For mange kan ændringer i valg af fodtøj spille en ikke ubetydelig rolle. Generelt set bør man undgå flade sko eller at gå barfodet.
Afhængig af hvem du er og hvordan din fod ser ud, kan du drage fordel at special fremstillede såler, som kan understøtte eventuelle udfordringer du måtte have.
En fysioterapeut kan på baggrund af en undersøgelse af din skade udarbejde et specifikt træningsprogram for dig. Er der tale om Fascitis Plantaris bør træningsprogrammet inkludere både styrketræning, samt mobilitet og udstrækningsøvelser.
En osteopat eller fysioterapeut kan ved hjælp af manuelle teknikker øge cirkulationen ud i senen, samt afhjælpe diverse spændinger i og omkring foden. Mange oplever en stor effekt af behandling som dette.