Skip to main content

Løberknæ

Løberknæ er en relativ hyppig overbelastningsskade i knæet. Den opstår som følge af gentagende bevægelser i knæet såsom løb, hvoraf skaden har fået sit navn. Skaden er også kendt som Iliotibialbåndssyndrom. Navnet skyldes, at det Iliotibialebånd, som er en form for sene, forløber sig fra ydersiden af bækkenet og ned langs den ydre del af låret. Smerterne ved et løberknæ opstår ved tilhæftningen af Iliotibialbåndet på ydersiden af knæet og giver sjældent direkte smerter langs senens forløb.

BESTIL EN TID

Brug din sundshedsforsikring hos os

Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.

…Og mange flere

Brug din sundshedsforsikring hos os

Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.

…Og mange flere

Lignende diagnoser

Vi behandler alle typer af knæsmerter. Klik på den diagnose som passer til dig herunder.

Hvad er symptomerne på et løberknæ?

Symptomerne på et løberknæ afhænger oftest af omfanget af overbelastning. Symptomerne er ofte genkendelige, men ved længere tids overbelastning eller ignorering af symptomerne kan skaden bliver yderligere forværret og symptombilledet kan i disse tilfælde være vanskeligere at afkode.

Smerterne er som nævnt lokaliseret til ydersiden af knæet svarende til det punkt, hvor Iliotibialisbåndet hæfter. En osteopat eller fysioterapeut vil som udgangspunkt nemt kunne finde frem til det præcise punkt.

Det er dog værd at bemærke at smerterne kan brede sig såfremt overbelastning er stor eller længerevarende.

Smerterne optræder sjældent i hvile, men vil til gengæld være genkendelig ved fysisk aktivitet, særligt når aktiviteten påbegyndes eller nærmer sig sin afslutning efter noget tid.

Der vil sjældent være hævelse ifm. et løberknæ. Til trods for den manglende hævelse kan knæet føles stift og ubehageligt, særligt om morgenen eller ved længere tids hvile.

Hvordan behandles et løberknæ?

Behandlingen af et løberknæ afhænger hvor stor en overbelastning der har fundet sted og hvor længe symptomerne har været til stede. Behandlingen vil som udgangspunkt altid foregå konservativt, altså uden operation og med hjælp fra fysioterapeut, osteopat eller anden former for kvalificeret behandling.

Hvile og/eller ændring af aktivitetsniveau er afgørende, da en overbelastning som et løberknæ altid vil have behov for at blive aflastet. I mange tilfælde vil man erstatte den smertegivende aktivitet, f.eks. løb med en anden form for belastning.

En fysioterapeut vil ifm. et løberknæ tilrettelægge en præcis træningsplan som sikrer, at knæet ikke irriteres yderligere, men at man samtidig får oparbejde styrke omkring specifikke områder af kroppen.

Træningen vil oftest bestå af udstrækningsøvelser, samt styrke- og stabiliserendetræning for at reducere belastningen over det Iliotibialebånd.

En osteopat vil med manuelle teknikker behandle knæet, men vil samtidig have en holistisk tilgang til kroppen og undersøge, samt behandle andre steder af kroppen, som kunne influere på knæets funktion.

Når smerterne er reduceret eller gået væk har det stor betydning, at man får hjælp til gradvis at genoptage sin træning. Dette er med til at mindske risikoen for at løberknæet vender tilbage og smerterne fortsætter.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid