Skip to main content

Springerknæ

Et springerknæ – eller patellartendinopati som det også kaldes – er en overbelastningsskade af den sene som forbinder forlårets muskler med knæet. Navnet antyder, at skaden opstår som følge af spring, hvilket også er delvist rigtigt. Spring og hop er en aktivitet som skaber en stor belastning på netop denne sene, men et springerknæ kan også opstå af andre årsager. Den primære trigger til et springerknæ er gentagende belastninger af senen uden tilstrækkelig hvile eller styrke i senen. Dette kunne være diverse sportsaktiviteter som inkluderer spring, løb og spark.

BESTIL EN TID

Brug din sundshedsforsikring hos os

Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.

…Og mange flere

Brug din sundshedsforsikring hos os

Vi samarbejder med alle de største forsikringselskaber i Danmark, og derfor dækker de ofte behandlingen hos os. Hvis du er i tvivl er du velkommen til at ringe eller skrive til os – så hjælper vi dig igennem. Se nogle af de forsikringsselskaber, som vi samarbejder med.

…Og mange flere

Lignende diagnoser

Vi behandler alle typer af knæsmerter. Klik på den diagnose som passer til dig herunder.

Hvad er symptomerne på et springerknæ?

Symptomerne på springerknæ er i høj grad afhængig af hvor stor overbelastning der er fundet sted, samt hvor irriteret senen omkring knæskallen er blevet.

Smerterne ved et springerknæ er lokaliseret på eller lige under senen omkring knæskallen. Selve intensiteten er afgjort af graden af irritation.

Ofte vil senen være øm, hvis man trykker på den eller får slag til selve senen.

Smerterne intensiveres typisk ved belastninger som løb, hop og spark. De er som regel værst i starten af belastningen hvorfra de mindskes for så at blive værre mod slutningen af den fysiske aktivitet.

Der er sjældent hævelse ved et springerknæ, men nogen kan opleve en lille lokal hævelse omkring senen eller tilhæftningen på skinnebenet lige under knæskallen.

Symptomerne kan fremstå diffuse, hvorfor det kan være fordelagtigt at få undersøgt knæet hos en læge, fysioterapeut eller osteopat for at sikre, at der er tale om et springerknæ eller noget andet og mere alvorligt.

Hvordan behandles et springerknæ?

Behandlingen af et springerknæ vil være afhængig af den enkelte sag, men generelt set er det afgørende at afdække hvad og hvilke fysiske belastninger som er med til at skabe overbelastningen.

Hvile eller ændring i den fysiske aktivitet er afgørende for. at give senen og knæet ro til at komme sig. I de fleste tilfælde kan den fysiske aktivitet tilpasses til aktivitet som belaster senen mindre.

En fysioterapeut vil ofte have en kombineret tilgang til et springerknæ. Behandlingen herfra kan bestå af manuel behandling som har til formål at øge blodgennemstrømningen og begrænse belastningen på senen.

Et specifikt træningsprogram vil for mange kunne reducere smerterne, fremskynde processen eller helt fjerne smerter.

En osteopat vil med en holistisk tilgang ikke kun fokusere på knæet, men andre kropsregioner, som kan have indflydelse på belastningen af knæskalssenen. Det kunne eksempelvis være ankel, fod, hofte eller ryg.

Når smerterne er reduceret er det desuden afgørende at have en god plan for at genoptage ens gamle fysiske aktivitetsniveau. Her kan man med fordel få hjælp eller rådgivning af en fysioterapeut eller osteopat, som kender til forløbet.

clockSend email phoneRing til os pinbook tid