Hvis du dyrker regelmæssig sport, enten på et professionelt plan eller i den lokale idrætsforening, så er du helt sikkert stødt på en eller flere typer af sportsskader. Det er sundt for kroppen at dyrke sport, men det er ofte en af de aktiviteter, der er forbundet med flest skader, da du udsætter din krop for maksimalt pres og samtidig bruger hele kroppen som værktøj. Hos Efficax er vi eksperter i at behandle alle typer af sportsskader, og vi er klar til at lægge en god plan for dig og din krop – både hvis skaden er sket, eller hvis du ønsker forebyggende behandling.
Behandling af sportsskade – hvordan gør vi?
Skal man effektivt kunne behandle sportsskader, er det ikke nok med anatomisk og fysiologisk viden. Som fysioterapeut og osteopat bliver man ofte særligt udfordret, når der er sport involveret i en skade. Årsagen til dette er, at du ikke kun skal sætte dig ind i den person, du sidder overfor, men også skal forstå de belastninger, som personen udsætter sin krop for via sin sport. Derfor bruger vi ofte en del ekstra research tid, når vi oplever klienter, som dyrker en sport, som vi ikke selv er familiær med. Heldigvis har vi efterhånden opbygget en masse erfaring inden for sportsgrene som fodbold, cykling, løb, svømning, golf, håndbold, floorball og lignende.
Typiske sportsskader, som vi bl.a. behandler
Sportsskader – forebyggelse, behandling og genoptræning
Vi er klar til at gribe dig alle steder i processen. Vi tilbyder nemlig både forebyggende behandling af din sportsskade, behandling af din konkrete sportsskade samt genoptræning efter et forløb med behandling. Du bliver altså først sluppet fri fra os, når du er helt på benene igen. Når du indleder et behandlingsforløb, lægger vi altid en plan i samråd med dig. Vi ønsker at det skal være en realistisk plan, som du kan se dig selv følge. Vi tager desuden altid hensyn til dine smerter, når vi lægger din behandlingsplan, og så vil vi meget gerne høre fra dig, hvis du har øvrige gener, som vi skal tage højde for. Vi vil nødig skabe et problem ved at løse et andet.
Sportsskade – behandles det kun af fysioterapeut?
Når du kommer til en konsultation hos os, vil du som oftest tale med en fysioterapeut først, men vi samarbejder på tværs af alle vores fagligheder, og hvis vi vurderer, at du er bedre tjent hos vores osteopat eller massør, så igangsætter vi et forløb der i stedet. Du kan trygt stole på, at vi kun ønsker det bedste behandlingsforløb for dig, og derfor sender vi dig naturligvis længere ned ad gangen, hvis det er det rigtige.
De hyppigste sportsskader, som vi behandler
Hvad er en muskelskade?
En muskelskade er en hyppig og voldsomt irriterende skade at få som idrætsudøver uanset dit niveau. Rammes man af en muskelskade er det vigtigt, at man først og fremmest behandler skaden ligesom alle andre akutte skader, altså via RICE princippet. RICE er en forkortelse for rest, ice, compression og elevation. Dernæst er det afgørende at kende omfanget af ens muskelskade. En fysioterapeut eller osteopat med viden inden for muskelskader kan relativ nemt undersøge omfanget og sætte en prognose for din tilbagevenden til sporten. Det er med muskelskader særligt vigtigt, at man først giver musklen hvile og dernæst langsomt bygger på fysisk med den rigtige belastning. Et godt råd, når man er ramt af en muskelskade er, at arbejde med andre og vigtige muskelgrupper, så man ikke spilder sin tid, mens man lader skaden hele.
Løberknæ – en klassisk knæskade
Et Løberknæ er en klassisker, når det kommer til overbelastning af knæet. Skaden opstår typisk over tid enten ifm. overtræning eller, hvis man pludselig starter med en ny form for motion. Et Løberknæ er i sig selv ufarligt, men både manuel behandling hos en osteopat eller genoptræning hos en fysioterapeut kan være nødvendigt.
Korsbåndsskader
Vi ser både forreste- og bagerste korsbåndsskader i klinikken. Her er tale om store skader, som kan tage alt mellem 9-12 måneder at genoptræne. I mange tilfælde er en operation nødvendigt før genoptræningen kan påbegyndes. Det er et genoptræningsforløb man bør tage meget alvorligt, hvis man vil tilbage til sport eller en fysisk aktiv. Det skal også nævnes, at genoptræningen vil være afgørende for hvordan ens knæ har det i en senere alder.
Ledbåndsskader i knæet
Ledbåndsskader i knæet opstår typisk i forbindelse med et vrid eller slag til knæet. Vi oplever, at det ofte sker uden større kontakt fra andre. Det kunne f.eks. være under en vending til fodbold eller noget i den stil. Det er vigtigt at få afdækket sværhedsgraden af skaden, da der kan være stor forskel på hvordan man tilgår skaden afhængig af dette.
Stressfrakturer
En stressfraktur er en lidt gemt skade, som man sjældent opdager med det samme. Skaden opstår på baggrund af gentagende mikrotraumer hvortil knoglen til sidst danner en lille fraktur. Det er afgørende, at en stressfraktur får den ro som skal til for at lade knoglen hele. Dette undlader de fleste desværre, da skaden kan være vanskelig at diagnosticere.
Menisk skade
Menisk skader opstår som regel i forbindelse med et vrid i knæet. Vi har både en udvendig og indvendig menisk, hvorfor smerterne og skaden kan opstå to forskellige skader. En menisk skade kan variere meget afhængig af hvor stor skaden er, samt hvor på menisk skaden har fundet sted. Ved mistanke om en menisk skade bør man altid få undersøgt andre essentielle strukturer i knæet såsom ledbånd og korsbånd.
Achillessene betændelse
En hyppig årsag til smerter i Achillessenen er betændelse. Betændelsen opstår som regel grundet overbelastning eller, hvis man er startet med en uvant form for motion. Skaden kan både være irriterende og hæmmende for fysisk aktivitet og kan i værste fald udvikle sig til at blive kronisk eller sågar resultere i en overrivning af Achillessenen, hvis symptomerne får lov at stå på.
Lad os hjælpe dig med din sportsskade
Hvis du ønsker forebyggende behandling, konkret behandling af en skade eller står og skal i gang med et genoptræningsforløb, så vil vi rigtig gerne hjælpe dig. Kontakt os allerede i dag for at høre mere om, hvordan vi kan få dig godt på benene igen.