Skip to main content

Viden om organer – Livmoderen

Livmoderen er et muskuløst organ, som har til formål at beskytte, forsyne og nære det befrugtede æg. Når tiden kommer, anvender livmoderen sine muskulære egenskaber som en essentiel del af fødslen. Livmoderen og æggestokkene interessante for osteopater, da de mekanisk kan påvirke de omkringliggende organer, samt via nerverne referere smerter til nakken, lænd og bækken. Udover, at påvirke de omkringliggende organer, kan livmoderen også påvirke de mekaniske forhold og derfor give lændesmerter, bækkensmerter og hofte relaterede problemer.

Livmoderen er tæt knyttet til æggestokkene og i kvindens fødedygtige alder påvirkes livmoderens slimhinde via påvirkning af de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Mange kvinder oplever problemer med underlivet som følge af graviditet, fødsel og overgangsalderen, derfor ser vi på klinikken kvinder med symptomer relaterede til livmoderen. Mekanisk arbejder livmoderen i tæt samspil med tyndtarm, blære og endetarm, hvorfor mekaniske udfordringer også kan påvirker de omkringliggende muskler og organer.

Livmoderen er lokaliseret mellem blæren og endetarmen, mens toppen af livmoderen er i kontakt med tyndtarmen. Den er beklædt af bindevæv og ledbånd, som fastholder organet. Livmoderen er pyramideformet og vejer ca. 30-120 gram samt den består af tre lag. I forlængelse af livmoderen kommer æggelederne, som ender ud til ovariet (æggestokken).

Leave a Reply

clockSend email phoneRing til os pinbook tid