Skip to main content

Viden om muskler – Rectus Femoris

Rectus Femoris en vigtig muskel af flere årsager. Som osteopat vurderes bækkenet hos stort set alle vores klienter grundet dets centrale placering. Netop Rectus Femoris er en muskel med stor relevans for bækkenet. Selvom, at man ikke oplever smerter i selve musklen, så kan den spille en afgørende rolle ved en lang række problematikker, f.eks. bækken- og rygsmerter. Ved forkortelse af musklen, vil der komme et øget træk, som kan være med til at skabe et fremad tilt af bækkenet. Dette tilt har konsekvenser for de øvrige muskler og strukturer, som udspringer og hæfter på bækkenet, herunder bækkenbund, baglår- balle- og rygmuskulatur m.m.

Sammen med forlårets øvrige muskler hæfter Rectus Femoris fortil på vores underben via knæskalssenen. Det er således trækket fra bl.a. Rectus Femoris henover knæskalssenen, som er med til at udvikle den kraft vores knæ kan producere. Afgørende for funktionen og styrken af Rectus Femoris er således også mobiliteten af knæskallen og dens omkringliggende strukturer. Derfor vil man ved en Rectus Femoris problematik altid undersøge sammenhængen mellem styrke og knæskallens bevægelighed.

Rectus Femoris er som nævnt én af forlårets fire muskler. I modsætning til de øvrige forlår muskler udspringer den fra punktet “SIAS” fortil på vores bækken. Fordi den både forløber sig hen over hofte- og knæled har den en vigtig funktion for begge led. Sammen med “Iliopsoas”, “Sartorius” og “TFL” er den med til at lave hoftebøj, mens den for knæet fungerer som knæstrækker. Da Rectus Femoris samarbejder med flere muskler – både omkring hofte og knæ – er det vigtigt, at den fungerer optimalt, da der ellers vil være andre muskler, som skal være med til at udføre dens arbejde.

Udover at have en afgørende betydning for vores bækken, er Rectus Femoris en muskel som ved diverse sportsgrene har risiko for skade. Forstrækninger og fibersprængninger af Rectus Femoris forekommer eksempelvis ofte som følge af sprint og spark. Derudover, hæfter musklen via knæskalssenen på vores underben, hvor der for nogle kan forekomme inflammationstilstanden “springerknæ”.

Leave a Reply

clockSend email phoneRing til os pinbook tid