Skip to main content
Viden

Trochlearis – 4. kranienerve

By December 27, 2022September 27th, 2023No Comments

Trochlearis – 4. kranienerve (CN 4)

Trochlearis er den 4. kranienerve (CN 4). Nervens funktion er, at forsyne én enkelt muskel i øjet, nemlig musculus superior oblique. Trochlearis er unik ift. de øvrige kranienerver. Det er den fordi det er den mindste nerve målt på antal aksoner, men samtidig den længste nerve i hjernen. Det er i øvrigt også den eneste nerve som løber fra bagsiden af hjernestammen.

Som nævnt giver Trochlearis nerveforsyning til musculus superior oblique. Men nerven forløber sig sådan, at den højre nerve forsyner musklen i det venstre øje. Det er vigtigt, at forstå, at har du en skade på din højre Trochlearis, så vil det være det venstre øje (modsatte side) som vil være påvirket. En skade på Trochlearis vil skabe svækkelse, når øjet forsøges bevæget nedad. Sker dette vil man have vertical diplopia – det som vi også kender som dobbeltsyn.

Trochlearis kan testes klinisk med en undersøgelse af øjets bevægelser. Det er bl.a. noget vi gør på klinikken, hvis vi mistænker, at der kan være en skade på netop denne nerve.

Leave a Reply

clockSend email phoneRing til os pinbook tid