Skip to main content
Viden

Lunger – viden om organer

By January 27, 2023September 27th, 2023No Comments

Viden om organer – Lungerne

Lungerne er interessante for os som osteopater, da første tegn vi ser på lunge dysfunktion, er det som kaldes en somatisk dysfunktion i den øverste del af brystryggen, hvor nerveforsyning stammer fra. Det er vigtigt at forstå at vi som osteopater ikke kan behandler lungesygdomme, men vi kan hjælpe ved, at optimere de funktionelle problemer, som kan opstå på baggrund af lungesygdomme. Når vi som osteopater har fokus på lungerne er det med formål om, at optimere åndedrætsfunktionen.

Udover direkte behandling af lunge problematikker, behandler vi også lunger i situationer, hvor vi gerne vil optimerer kroppens evne, til at hele. Derfor behandler vi ofte brystkassen/lungerne ved inflammationstilstande, som fx. tennisalbue, springerknæ, andre tendinopatier og slimsæk inflammationer.

Lungesystemet består af to sæt lunger. Lungesystemet er en stor forgrening, startende fra luftrøret, som deler sig i to primære bronchus, som deler sig i fem sekundære brunchus lobaris, der yderligere deler sig i tertiære segmentære bronch, hvilket opdeles i store og små intra-segmentære bronchioler. Bronchiolerne er opdelt i terminale bronchioler, respiratoriske bronkier og alveoler. Toppen af lungen af lokaliseret ved første ribben og strækker sig under vejrtrækning ned til ca. 6. – 8. ribben.

Lungernes vigtigste opgave er, at ilte blodet og bortskaffe kuldioxid gennem vores vejrtrækning. Dette foregår vha. bronkierne. Luften som vi indånder bliver gennem luftvejene transporteret ned til alveolerne i lungerne. I alveolerne tilføres ilten og afgives kuldioxiden, som vi så udånder. Lungerne er lokaliseret i vores brystkasse samt har et mekanisk samspil med rygsøjlen, ribben, diaphragma og hjertet. Der er mange lungesygdomme, som påvirker kroppen generelt fordi vores krop er afhængig af optagelse af ilt samt afskaffelse af kuldioxid.

Leave a Reply

clockSend email phoneRing til os pinbook tid