Skip to main content
Viden

Opticus – 2. kranienerve

By September 27, 2022September 27th, 2023No Comments

Opticus – 2. kranienerve (CN 2)

Opticus er den 2. kranienerve (CN 2). Nervens funktion er at forsyne os med vores synssans. Det er komplekst at beskrive hvordan synet fungerer, men overordnet set er synet delt op i to synsfelter – et som dækker indersiden (nasalt) og ydersiden (temporalt). Opticus er ikke ene om at styre vores syn. Det gør den sammen med tre andre kranienerver, nemlig Oculomotorius (CN 3), Trochlearis (CN 4) og Abducens (CN 5).

En skade på Opticus kan lede til forskellige typer af synsforstyrrelser. Husk på, at synsforstyrrelser også kan skyldes skader på de andre kranienerver, som forsyner øjets muskler.  Decideret skade på synet er ofte forbundet med alvorlig sygdom som f.eks. tumor eller blodpropper. Andre årsager kan være nervebetændelse eller nerveafklemning.

Der er stor forskel på om der er tale om en synsskade eller syns-nedsættelse. Heldigvis er langt de fleste forringelser af synet sjældent alvorlige, men vi skal alligevel være opmærksomme. Ved mistanke om skade på Opticus udfører vi altid en række test, som skal bekræfte eller afkræfte mistanken. Dette indkluderer bl.a. test af din pupilrefleks.

Leave a Reply

clockSend email phoneRing til os pinbook tid