Skip to main content

Vestibulo-cochlearis er den ottende kraniale nerve. Nerven er to-delt, hvorfor den forsyner os med både hørelse og balance. Den spiller en vigtig rolle i signaloverførslen fra det indre øre og til hjernen. Vestibulo-cochlearis er nerven som sikrer, at vi opfatter lyde og er i stand til at opretholde vores balance.

Vestibulo-Cochlearisnerven består af to hovedgrene: Cochlearisnerven, som bærer signaler relateret til hørelse fra det indre øre til hjernen, og Vestibularisnerven, som transporterer signaler relateret til balance og rumlig orientering.

Skader på den ottende kraniale nerve kan have forskellige konsekvenser afhængigt af typen og sværhedsgraden af skaden. Høretab og svimmelhed er blandt de mest almindelige symptomer på skade på denne nerve. Direkte traumer til hovedet, især skader på det indre øre eller kraniet såsom slag, stød eller brud, kan forårsage skade på nerven og resultere i høretab eller balanceproblemer. Infektioner som øreinfektioner, meningitis eller herpes zoster (helvedesild) kan påvirke det indre øre og føre til skade på Vestibulo-Cochlearisnerven og det samme gør sig gældende omkring tumorer, som kan forårsage pres på nerven.

Som fysioterapeut og osteopat er vi altid opmærksomme på symptomer som kunne tyde på beskadelse eller forstyrrelse af ottende kraniale nerve. Det vil typisk være symptomer som høretab, svimmelhed eller problematikker relateret til balance, som vækker vores interesse. For at afdække om der er en problematik omkring Vestibulo-cochlearis er en grundig undersøgelse og diverse tests nødvendige. Ved mistanke om skade henvises klienten altid til videre udredning andet steds.

Links:
Olfactorius – 1. Kranienerve
Opticus – 2. Kranienerve
Oculo-motorius – 3. Kranienerve
Trochlearis – 4. Kranienerve
Trigeminus – 5. Kranienerve
Abducens – 6. Kranienerve
Facialis – 7. Kranienerve

clockSend email phoneRing til os pinbook tid